2P or not 2P

Aangemaakte reacties

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)
 • Auteur
  Berichten
 • In reactie op: Mannelijke buddy's ? #561
  2P or not 2P
  Sleutelbeheerder

  Beste Janz,

  Ik kan je in contact brengen met Peter, maar uitsluitend indien hij hiervoor toestemming geeft. Peter, zou je mij s.v.p. willen laten weten op info@plasvrees.info of het OK is dat ik Janz jouw e-mail adres doorgeef?

  Groeten,
  2P or not 2P

  In reactie op: Nieuw lid #551
  2P or not 2P
  Sleutelbeheerder

  Beste Bart,

  Dat is een heftig verhaal en ik begrijp helemaal dat je na deze negatieve ervaring minder geneigd bent om nieuwe activiteiten buitenshuis te ondernemen. Toch zijn die stappen buitenshuis erg belangrijk om het plasprobleem aan te kunnen pakken. En dat is inderdaad de reden dat we met enige regelmaat met een groep van een man of 7 een dag (halve dag) eropuit trekken om te oefenen. Omdat de deelnemers verspreid over het land wonen (en ook enkele in Vlaanderen), spreken we op verschillende plaatsen af in Nederland. Ook richting ‘t noorden.
  Als je wilt kun je een eerstvolgende sessie aanschuiven. Als je het goed vindt kan ik je in contact brengen met degene die de oefensessies organiseert. Laat maar weten.

  In elk geval, welkom op onze site! Goed dat je je hebt aangemeld.

  In reactie op: Hallo #491
  2P or not 2P
  Sleutelbeheerder

  Hallo Sven12,

  Het vervelende neveneffect van plasangst (en andere fobieën) is het ontstaan van ontwijkgedrag voor moeilijke situaties. En juist dit ontwijkgedrag verergert de plasangst: de drempel wordt steeds hoger. Situaties waarin het voorheen nog wel lukte worden steeds moeilijker.
  Ik kan er over meepraten. Ik heb plasangst ongeveer vanaf 17 jaar, jouw huidige leeftijd, en ben inmiddels 50+ en ook ik heb lang mijn toevlucht gezocht in ontwijkingsgedrag. Pas 6 jaar geleden ben ik concreet begonnen met oefenen en heb inmiddels stappen gezet die ik tot 6 jaar terug niet voor mogelijk hield. Heb niettemin nog een lange weg te gaan en daarom is mijn oprechte advies aan jou: pak ‘t probleem bij de horens en ga alsjeblieft oefenen. Dit is echt de beste (zoniet: enige) methode om van plasangst af te komen. Hoe jonger je hiermee begint, des te ‘gemakkelijker’ is het gaat. Ingesleten gewoontes zijn op latere leeftijd immers moeilijker af te leren. Je zult echt verbaasd zijn over de stappen die je zult zetten in relatief korte tijd.
  Laat de plasangst geen stempel drukken op de rest van je leven. Dat is doodzonde.

  In reactie op: Even voorstellen…… #473
  2P or not 2P
  Sleutelbeheerder

  Hallo Bernard,

  Welkom op het forum en goed dat je uitgebreid je verhaal met ons hebt gedeeld. Hetgeen je schrijft is zeer herkenbaar en juist daarom is contact met lotgenoten zo waardevol omdat zij als geen ander begrijpen wat plasangst is en de problemen die het met zich meebrengt in het dagelijkse leven. Samen met Ted heb ik enkele jaren geleden deze website gelanceerd.
  Hij is verantwoordelijk voor de inhoudelijke content van de website en ik heb me toegespitst op de vormgeving en de techniek. Dit verklaart het verschil tussen Moderator en Webmaster. We lopen beiden al een belangrijk deel van ons leven met plasangst als een blok aan ons been en hebben de website opgericht met als doel lotgenoten bijeen te brengen en de fobie enigszins beheersbaar te maken, d.m.v. uitwisselen van ervaringen en tips en het gezamenlijk oefenen. Als je een keer wilt aanschuiven, laat het ons weten via het e-mail adres zoals hieronder staat vermeld. Deze valt zowel bij mij als bij Ted op de digitale deurmat.

  In reactie op: Help, nieuwe baan #427
  2P or not 2P
  Sleutelbeheerder

  Hoi Jeroen,

  Ik begrijp heel goed jouw overweging om te gaan oefenen met breath-holding en/of katheterisatie. De wetenschap, dat je in geval van nood altijd een escape achter de hand hebt, geeft rust en enige vorm van zekerheid. Ben het wel met Ted eens dat het daarnaast minstens zo belangrijk is om op wat voor manier ook, met of zonder buddy, te oefenen.
  Sowieso is het goed om met lotgenoten erover te praten en ervaringen uit te wisselen. Je zult versteld staan hoeveel je herkent in de verhalen van de ander. En, omdat we in hetzelfde schuitje zitten, kunnen we elkaar als geen ander begrijpen, helpen en adviseren.

  In reactie op: plasangst #412
  2P or not 2P
  Sleutelbeheerder

  Beste Paru,

  Mij heeft het zeker geholpen. Op de allereerste plaats heeft het mij doen beseffen dat er, buiten de veilige omgeving van het toilet thuis, ook gelegenheden buitenshuis zijn waar ik in staat ben de blaas te ledigen.
  En dit maakt mijn wereld ineens een stuk groter.
  Dit betekent niet dat ik mijn doel al heb bereikt. Verre van dat: toiletten in erg drukke gelegenheden of hokjes die niet geheel zijn afgesloten zijn nog steeds grote uitdagingen en urinoirs zijn nog uit den boze. Maar stap voor stap merk ik wel dat ik vooruit ga.
  Probleem in mijn geval is dat ik vrij laat met het oefenen ben gestart.
  Ik heb al plasangst vanaf mijn 16e en ben pas gaan oefenen op mijn 48e! (ben nu 51). Hoe langer je wacht met oefenen, des te moeilijker is het om de ingesleten gewoontes (lees: vermijdingsgedrag) af te leren en van het plasprobleem af te komen / beheersbaar te maken.
  Ik vind dat ik zelf veel te lang heb gewacht en heeft mijn plasprobleem te lang een belangrijke (belemmerende) rol in mijn leven gespeeld. Dit kan ik helaas niet meer terugdraaien.

  Jij bent nog hartstikke jong en loopt nog relatief kort met het probleem.
  Mijn persoonlijk advies is daarom: Begin zo snel als mogelijk met oefenen. Je zult versteld staan over de resultaten die je hiermee behaalt.

  In reactie op: Even voorstellen… #411
  2P or not 2P
  Sleutelbeheerder

  Beste Henk,

  Het is heel herkenbaar wat je schrijft en jouw conclusie slaat de spijker op z’n kop: schaamte en verlegenheid zijn de kern van ons probleem. De oorzaak ligt niet in een fysieke kwaal of beperking maar zit louter tussen de oren. Daarom is het goed dat je de eerste stap hebt gezet en met je verhaal naar buiten bent gekomen. Ik ben ervan overtuigd dat velen dit zullen herkennen. Er zijn ongetwijfeld meer mensen met plasangst dan jij en ik denken. Juist door dat schaamtegevoel hoor en lees je er zo weinig over. Ik ben helemaal met je eens dat het overwinnen van de verlegenheid en schaamte de sleutel is voor de oplossing van onze plasangst.

  In reactie op: Eindelijk redelijk normaal plassen #198
  2P or not 2P
  Sleutelbeheerder

  Dat is erg heftig wat je in je jeugd hebt meegemaakt en evenzo de invloed die deze gebeurtenis heeft gehad in de vele jaren daarna. Maar ook fantastisch dat je middels een intensieve therapie er in geslaagd bent om het tij te keren en hetgeen je hebt meegemaakt een plek hebt kunnen geven.

  Het kunnen plassen op een urinoir is mooi maar geen hoofddoel op zich inderdaad.
  De wetenschap dat het lukt in ieder openbaar toilet, waar ook ter wereld, is een belangrijke overwinning en verruimt de grenzen en mogelijkheden enorm.
  Niet langer ben je gebonden aan thuis als enige veilige plek om te kunnen plassen.

  Top dat je dit hebt bereikt en bedankt dat je je verhaal met ons wilt delen.
  Het is inderdaad belangrijk dat er open over gesproken kan worden. Plasangst zit helaas nog steeds in de taboesfeer en door er veel over te praten kunnen we dit beetje bij beetje doorbreken, en daarnaast helpen we elkaar met het uitwisselen van ervaringen en tips

  In reactie op: Intro #192
  2P or not 2P
  Sleutelbeheerder

  Het is heel herkenbaar wat je schrijft. Ook bij mij staat de allereerste niet-kunnen-plassen-ervaring me nog helder voor de geest. En zodra er meer van soortgelijke ervaringen volgen, ligt vermijdingsgedrag al snel op de loer. In het verleden heb ik hier -achteraf gezien: tot mijn spijt- te vaak aan toegegeven waardoor steeds meer situaties een no-go-area werden en daarmee de wereld steeds kleiner. Te lang heb ik mijn leven laten leiden door mijn plasangst. Enkele jaren geleden ben ik op zoek gegaan op het internet naar informatie over plasangst en was, net als jij, aangenaam verrast te lezen dat er meer mensen zijn die met dit probleem worstelen. Ik oefen nu met enige regelmaat samen met lotgenoten en merk dat het plassen gemakkelijker gaat en er blijken toch meer geschikte plaslocaties buitenshuis dan ik aanvankelijk dacht. Niettemin zijn de situaties die je noemt, zoals een thaise cel met 40 man en militaire dienstplicht, maar ook een ziekenhuisopname voor mij zwarte scenario’s.
  Moet dus nog veel oefenen. 

  Enne…, de toiletten in de VS zijn inderdaad verschrikkelijk. Geen ideale plek voor iemand met plasangst.

  In reactie op: Ik ben Jeroen en zoek een buddy #170
  2P or not 2P
  Sleutelbeheerder

  Hoi Jeroen,

  Het is heel herkenbaar wat je schrijft. Toiletten met dunne tussenschotjes en deuren aan boven en onderzijde open zijn ook voor mij een stuk moeilijker dan hokjes die volledig zijn afgesloten. En je hebt volkomen gelijk dat veel oefenen de beste (enige) manier is om het plasprobleem aan te pakken. Ik ben één van de groep van 5 man waar Ted aan refereert die met enige regelmaat er op uit trekken om te oefenen.
  Dat doen we inmiddels een jaar of drie en ieder van ons heeft in die vijf jaar belangrijke stappen voorwaarts gezet. Ik heb zelf een vrij ernstige mate van plasangst en tot voor drie jaar terug was het toilet thuis de enige veilige plek. Inmiddels, na drie jasr oefenen, ben ik er achter dat er veel meer ‘veilige’ plekken zijn buitenshuis. Het oefenen heeft dus zeker effect en goed dat je op zoek gaat naar een buddy om mee te oefenen. Als je wilt ben je uiteraard van harte welkom om een keer aan te schuiven bij onze club.

  In reactie op: Zoon met plasangst #166
  2P or not 2P
  Sleutelbeheerder

  Beste Diaan,

  Het klinkt me heel bekend in de oren. De angst dat het niet zal lukken op een onbekende plek weerhoud je ervan het te proberen, en dit houdt het probleem feitelijk in stand. De plasangst kan zelfs verergeren. Een plek die voorheen veilig was wordt door vermijdingsgedrag na verloop van tijd ook onveilig. Ik spreek uit ervaring. Ik heb mezelf te lang voorgehouden dat het iets is waarmee ik zal moeten leren leven. En hoe ouder je wordt, des te moeilijker is het om bepaalde zaken af te leren. Daarom is het goed om te lezen dat je zoon door oefenen actief de strijd aangaat met het probleem. Hij is nog jong en kan door oefenen het probleem beheersbaar maken en stap voor stap zal blijken dat er meer ‘veilige’ plekken zijn. Ben nu drie jaar met een groep van 5 man actief aan het oefenen en heb inmiddels stappen gedaan die ik tot voor kort niet voor mogelijk hield. Daarom moet je zoon daar echt mee doorgaan. Het is de manier om het probleem aan te pakken. Belangrijk voor hem is om te weten dat hij niet de enige is en zich er niet voor hoeft te schamen.

  En in antwoord op jouw vraag hoe lang je je plas kunt ophouden tot het gevaarlijk wordt: Tja, een huisarts heeft me ooit gezegd dat een mens in staat is om 24 uur zijn plas op te houden. Ik vraag me af of dat gezond is. Denk niet zozeer dat de plas ophouden gevaarlijk is, alswel het weinig tot niet drinken. Die twee gaan veelal hand in hand. Ik heb zelf bij vliegreizen naar Azië en vorig jaar naar de westkust van de VS 18 uur gehaald maar heb dit moeten bekopen met een stevige hoofdpijn (door te weinig vocht). Ik weet hoe verleidelijk het is om bij moeilijke situaties het drinken te vermijden en plassen uit te stellen maar zou het ten zeerste willen afraden. Je zoon is met oefenen goed bezig en wil hem op het hart drukken daar mee door te gaan. Dit is echt de beste manier.

  In reactie op: Ervaringen… #118
  2P or not 2P
  Sleutelbeheerder

  Ik had iets meer moeite en urinoirs zijn voor mij vooralsnog een no-go.
  De hokjes op het Panoramaterras zijn weliswaar aan de onderzijde ongeveer 15 cm open maar aan bovenzijde en links en rechts dicht en hier is het direct bij de eerste poging gelukt. Uiteraard van tevoren veel water gedronken.

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)